Нейрохірург та Нейроонколог | Онлайн Консультації та Лікування
Dieta_pri_opucholi_ mozku

Особливості дієти, або роль харчування при пухлинах головного мозку

Лікарі-онкологи та експерти з харчування підкреслюють вирішальну роль, яку відіграє харчування у підтримці людини з пухлиною головного мозку.
Збалансована і здорова дієта у пацієнтів з онкологією може допомогти впоратися з симптомами і побічними ефектами, поліпшити якість життя і навіть підвищити ефективність лікування
Однак важливо зазначити, що необґрунтоване призначення певних препаратів вітамінних комплексів та добавок антиоксидантів. Наприклад, такі препарати як вітамін Е і бета-каротин, в деяких випадках можуть сприяти росту пухлини. Тому дуже важливо проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити, чи підходять конкретні добавки або вітаміни для стану пацієнта на певній стадії захворювання.

Принципи харчування пацієнтів з пухлинами головного мозку:

  1. Зосередьтеся на цільних продуктах: Включайте в раціон різноманітні цільні продукти, такі як фрукти, овочі, нежирні білки, цільне зерно та корисні жири. Ці продукти містять необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які можуть допомогти підтримати імунну систему і зменшити запалення.
  2. Водний баланс є ключовим: Заохочуйте своїх близьких пити багато води та інших рідин (не менше 2 літрів на добу), щоб залишатися в оптимальних межах водного балансу, особливо якщо вони відчувають нудоту або блювоту.
  3. Усвідомлене харчування: Заохочуйте пацієнтів їсти повільно, ретельно пережовувати їжу і робити перерви між прийняттям їжі. Це допоможе зменшити травний дискомфорт і посилити відчуття ситості.
  4. Попередження побічних ефектів: Певна їжа та напої можуть посилювати індивідуальні побічні ефекти лікування, такі як нудота або втома. Порадьтеся з лікарем або дієтологом, щоб визначити продукти, які можуть викликати ці симптоми, і розробіть план харчування для їх усунення.
Раціональне харчування, що повинно базуватись в основному на овочах, фруктах, горіхах, бобових, цільнозернових крупах та нежирному білку (середземноморська дієта, DASH дієта)

Особливості збалансованої дієти

Збільшення у раціоні/додавання до раціону свіжих овочів та фруктів, горіхів, бобових, риби (не жирні сорти), рослинних олій в сирому вигляді (перевага оливковій, соняшникову обмежити), кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру (тверді сири менше 30%, кисломолочний сир менше5%, сметана менше 15%), цільнозернові крупи (гречана, бурий рис, пшоняна, плющена вівсяна, перлова, пшенична, кіноа тощо).
Обмежити вживання рафінованих вуглеводів (наприклад готові пластівці до сніданку, білий хліб, білий рис) - містять високий високий глікемічний індекс. Не здобний хліб та хлібобулочні вироби дозволені в помірній кількості.
Обмежити споживання кухонної солі ( зменшити вживання до 2300 мг/добу, оптимально менше 1500 мг/добу, сіль додавати у вже приготовані страви).
Обмеження вживання насичених жирів (червоного мʼяса), субпродуктів, а також обробленого мʼяса (ковбасних виробів, сосисок, мʼясних та рибних консервів).
Виключити з раціону здобний хліб та хлібобулочні вироби, випічка, солодощі, цукерки, шоколад, торти і тістечка, цукор та замінники цукру.
Виключити з раціону підсолоджені напої (безалкогольні солодкі напої, енергетики, фруктові пакетовані соки та негазовані води з додаванням цукру, напої що містять калорійні підсолоджувачі та сиропи).
Виключити вживання транс-жирів (смажена їжа, хлібобулочні та кондитерські вироби). Використання безрецептурних або дієтичних добавок, включаючи омега-3 жирні кислоти, вітаміни C,D, Е, бета-каротин і кальцій не зменшують ризик розвитку гострих серцево-судинних захворювань та не є корисними при вживанні без призначення лікаря.
Максимально обмежити вживання алкоголю.

Ефекти збалансованого харчування при пухлинах мозку

Сприяє відновленню організму:

  • Забезпечує достатню кількість антиоксидантів (овочі, фрукти, горіхи), що допомагають зменшити окислювальний стрес після операцій, хіміо- чи радіотерапії.
  • Підтримує регенерацію тканин завдяки нежирному білку та омега-3 жирним кислотам.

Покращує метаболізм:

  • Регулює рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку метаболічних порушень, які можуть виникати внаслідок прийому кортикостероїдів або інших ліків.

Підтримує серцево-судинне здоров’я:

  • Знижує ризик тромбозу, інсульту та інших ускладнень, що є критично важливим після нейрохірургічних втручань.

Сприяє боротьбі із запаленням:

  • Містить продукти з протизапальними властивостями, такі як риба, рослинні олії, горіхи.

Покращує якість життя:

  • Збалансована дієта позитивно впливає на настрій, енергію та когнітивні функції, які можуть бути порушені після лікування пухлин.

Зауваження:

  • Дієта повинна бути адаптована до індивідуального стану пацієнта. Наприклад, якщо є дисфагія, пов'язана з локалізацією пухлини, необхідно врахувати консистенцію їжі.
  • Якщо лікування включало хіміотерапію або променеву терапію, важливо контролювати функцію печінки, нирок та стан шлунково-кишкового тракту, оскільки це може вплинути на вибір продуктів.
Проконсультуйтеся зі своїм лікарем або дієтологом, щоб розробити індивідуальний план, який відповідатиме конкретним потребам пацієнта і гарантуватиме, що він уникатиме будь-яких продуктів або добавок, які потенційно можуть сприяти росту пухлини або призвести до інших негативних наслідків.
Реабілітація Лікування