Нейрохірург та Нейроонколог | Онлайн Консультації та Лікування
Особливості дієти, або роль харчування при пухлинах головного мозку

Особливості дієти, або роль харчування при пухлинах головного мозку

Особливості дієти, або роль харчування при пухлинах головного мозку. Збалансована і здорова дієта у пацієнтів з онкологією може допомогти впоратися з симптомами і побічними ефектами, поліпшити якість життя і навіть підвищити ефективність лікування
Однак важливо зазначити, що необґрунтоване призначення певних препаратів вітамінних комплексів та добавок антиоксидантів. Наприклад, такі препарати як вітамін Е і бета-каротин, в деяких випадках можуть сприяти росту пухлини. Тому дуже важливо проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити, чи підходять конкретні добавки або вітаміни для стану пацієнта на певній стадії захворювання.

Принципи харчування пацієнтів з пухлинами головного мозку:

  1. Зосередьтеся на цільних продуктах: Включайте в раціон різноманітні цільні продукти, такі як фрукти, овочі, нежирні білки, цільне зерно та корисні жири. Ці продукти містять необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які можуть допомогти підтримати імунну систему і зменшити запалення.
  2. Водний баланс є ключовим: Заохочуйте своїх близьких пити багато води та інших рідин (не менше 2 літрів на добу), щоб залишатися в оптимальних межах водного балансу, особливо якщо вони відчувають нудоту або блювоту.
  3. Усвідомлене харчування: Заохочуйте пацієнтів їсти повільно, ретельно пережовувати їжу і робити перерви між прийняттям їжі. Це допоможе зменшити травний дискомфорт і посилити відчуття ситості.
  4. Попередження побічних ефектів: Певна їжа та напої можуть посилювати індивідуальні побічні ефекти лікування, такі як нудота або втома. Порадьтеся з лікарем або дієтологом, щоб визначити продукти, які можуть викликати ці симптоми, і розробіть план харчування для їх усунення.
Раціональне харчування, що повинно базуватись в основному на овочах, фруктах, горіхах, бобових, цільнозернових крупах та нежирному білку (середземноморська дієта, DASH дієта)

Особливості збалансованої дієти

Збільшення у раціоні/додавання до раціону свіжих овочів та фруктів, горіхів, бобових, риби (не жирні сорти), рослинних олій в сирому вигляді (перевага оливковій, соняшникову обмежити), кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру (тверді сири менше 30%, кисломолочний сир менше5%, сметана менше 15%), цільнозернові крупи (гречана, бурий рис, пшоняна, плющена вівсяна, перлова, пшенична, кіноа тощо).
Обмежити вживання рафінованих вуглеводів (наприклад готові пластівці до сніданку, білий хліб, білий рис) - містять високий високий глікемічний індекс. Не здобний хліб та хлібобулочні вироби дозволені в помірній кількості.
Обмежити споживання кухонної солі ( зменшити вживання до 2300 мг/добу, оптимально менше 1500 мг/добу, сіль додавати у вже приготовані страви).
Обмеження вживання насичених жирів (червоного мʼяса), субпродуктів, а також обробленого мʼяса (ковбасних виробів, сосисок, мʼясних та рибних консервів).
Виключити з раціону здобний хліб та хлібобулочні вироби, випічка, солодощі, цукерки, шоколад, торти і тістечка, цукор та замінники цукру.
Виключити з раціону підсолоджені напої (безалкогольні солодкі напої, енергетики, фруктові пакетовані соки та негазовані води з додаванням цукру, напої що містять калорійні підсолоджувачі та сиропи).
Виключити вживання транс-жирів (смажена їжа, хлібобулочні та кондитерські вироби). Використання безрецептурних або дієтичних добавок, включаючи омега-3 жирні кислоти, вітаміни C,D, Е, бета-каротин і кальцій не зменшують ризик розвитку гострих серцево-судинних захворювань та не є корисними при вживанні без призначення лікаря.
Максимально обмежити вживання алкоголю.

Ефекти збалансованого харчування при пухлинах мозку

Сприяє відновленню організму:

  • Забезпечує достатню кількість антиоксидантів (овочі, фрукти, горіхи), що допомагають зменшити окислювальний стрес після операцій, хіміо- чи радіотерапії.
  • Підтримує регенерацію тканин завдяки нежирному білку та омега-3 жирним кислотам.

Покращує метаболізм:

  • Регулює рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку метаболічних порушень, які можуть виникати внаслідок прийому кортикостероїдів або інших ліків.

Підтримує серцево-судинне здоров’я:

  • Знижує ризик тромбозу, інсульту та інших ускладнень, що є критично важливим після нейрохірургічних втручань.

Сприяє боротьбі із запаленням:

  • Містить продукти з протизапальними властивостями, такі як риба, рослинні олії, горіхи.

Покращує якість життя:

  • Збалансована дієта позитивно впливає на настрій, енергію та когнітивні функції, які можуть бути порушені після лікування пухлин.

Зауваження:

  • Дієта повинна бути адаптована до індивідуального стану пацієнта. Наприклад, якщо є дисфагія, пов'язана з локалізацією пухлини, необхідно врахувати консистенцію їжі.
  • Якщо лікування включало хіміотерапію або променеву терапію, важливо контролювати функцію печінки, нирок та стан шлунково-кишкового тракту, оскільки це може вплинути на вибір продуктів.
Проконсультуйтеся зі своїм лікарем або дієтологом, щоб розробити індивідуальний план, який відповідатиме конкретним потребам пацієнта і гарантуватиме, що він уникатиме будь-яких продуктів або добавок, які потенційно можуть сприяти росту пухлини або призвести до інших негативних наслідків.
Реабілітація